18.07.2023 Slepi in slabovidni osvojili Triglav – tudi s pridihom ŠD Preddvor - Športno društvo PREDDVOR

Pojdi na vsebino

18.07.2023 Slepi in slabovidni osvojili Triglav – tudi s pridihom ŠD Preddvor

Aktualno > Dogodki in odmevi


V torek 18.7.2023 so se slepi in slabovidni planinci v organizaciji odseka inPlaninec (Planinstvo za invalide), ki deluje v okviru Planinske zveze Slovenije odpravili na svoj največji letošnji izziv – osvojitev našega očaka Triglava. Z nekaj težavami, zaradi izredno nestabilnega vremena v zadnjem času, je že dolgo načrtovani dvodnevni pohod uspel tudi z udeležbo dveh spremljevalcev in eno slepo osebo, ki smo člani Športnega društva Preddvor.

Skupno je bilo udeleženih 64 inPlanincev, med njimi 17 slepih in slabovidnih, štirje nevrorazlični in tudi gluhi pohodnik, v spremstvu planinskih vodnikov, alpinistov in spremljevalcev - prostovoljcev. Pohod na Triglav je bil eden izmed osrednjih letošnjih dogodkov, v sklopu projekta SSP po SPP (Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti) s katerim obeležujemo 60-letnico prvega organiziranega pohoda slepih na Triglav, 70 let Slovenske planinske poti in 130 let Planinske zveze Slovenije. V tem večletnem projektu smo aktivno vključeni trije člani ŠD Preddvor, zakonca Polona in Marjan Bogataj ter Jožef Gregorc - Polonin bratranec.

Priprave na ta podvig so trajale več kot tri leta in so vključevale preko 30 organiziranih pohodov letno po različnih poteh Slovenske planinske poti. Največja medijska pozornost pa je bila seveda dosežena s tem, da smo bili po neurju zaradi vetroloma in posledično zaprtja ceste eno noč odrezani od sveta, vendar dobro preskrbljeni in v varnem zavetju Kovinarske koče v Krmi.

Spremljajoča zaključna prireditev bo 23. septembra 2023 na Debelem rtiču v počastitev:
  • zaključka poti Slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti
  • 70 let Slovenske planinske poti
  • 130 let Planinske zveze Slovenije
  • dneva slovenskega športa
  • mednarodnega dneva zakovnih jezikov

Povezava na objavljena članka PZS:

Pripravil: Marjan Bogataj

Nazaj na vsebino