01.04.2015 Objavljen članek v občinskem glasilu Viharnik - Marec 2015 - Športno društvo PREDDVOR

Pojdi na vsebino

01.04.2015 Objavljen članek v občinskem glasilu Viharnik - Marec 2015

Aktualno > Objave

OD SNEŽNIH STRMIN NA RAVNE ZELENICE
 
V Športnem društvu Preddvor smo med letošnjimi zimskimi počitnicami že sedmič uspešno organizirali smučarski in deskarski tečaj za osnovnošolske otroke v Kranjski Gori. Odziv je bil spet navdušujoč...
 


»Skupinska slika s smučarskega in deskarskega tečaja 2015«


Zopet smo podrli rekord po številu tečajnikov in kot kaže zanimanje še kar narašča. Skoraj bi dosegli tudi magično mejo 90, če žal ne bi bilo odpovedi zaradi poškodb in bolezni. Zanimiva je tudi struktura udeležencev: 23 se jih je letos tečaja udeležilo prvič, 20 drugič (skupaj 49,4%), preostala dobra polovica pa so bili z nami že trikrat oz. večkrat. Upravičeno smo lahko ponosni nad navdušenjem otrok in zaupanjem staršev.
 
Odkar imamo združene počitnice z Ljubljančani, se nas drži res slabo vreme. Če je bila teden prej prava zimska pravljica, je bil vikend že deževen, napoved pa v znamenju rdečega alarma. Ostali smo optimisti in že ponedeljek je bil v nasprotju z lanskim snežnim metežem precej suh.
 
Prvi dan je vedno tudi nekaj več priprav in administracije že na zbirnem mestu pred osnovno šolo. Najprej smo naložili opremo, se posedli v pravi avtobus in preverili prisotnost. Med vožnjo smo se javili žičničarjem, da so nam pripravili karte in hotelirjem za kosilo. Na našem stalnem parkirišču v Kranjski gori smo se pred avtobusi preobuli v smučarske čevlje in čelade ter poiskali vsak svoje smuči in palice. Razdelili smo se v tradicionalne barvne skupine od zelenih začetnikov preko oranžnih in modrih do rumenih profesionalcev, seveda na podlagi znanja učencev iz preteklih tečajev, dodatno pridobljenih informacijah od staršev ter preizkusom znanja novincev. Poudariti je potrebno, da začetniška "najboljša zelena skupina", kot jo vedno poimenuje njen učitelj Janez, ni bila še nikoli tako dobra, kot prav letos. Zelo razveseljujoče je bilo spremljati njihovo zavzetost in neverjetno hitro napredovanje. S snegom, ki ga je dež z visokimi temperaturami že močno načel,  nismo bili preveč zadovoljni. Tako so bili občutki na začetku prvega dne precej mešani, vendar so se na koncu že spreminjali v zadovoljstvo in dobro voljo
 
Drugi dan je bil po vremenskih napovedih pričakovano najslabši, vendar smo se na težke razmere dobro pripravili. Že v Preddvoru je močno deževalo, v Kranjski Gori smo pričakovali sneženje, kar pa se ni uresničilo. Tudi tu je deževalo, zato smo se odločili, da gremo  v Planico preveriti, kako napredujejo dela. Pričakalo nas je eno veliko gradbišče in največja skakalnica na svetu, ki so jo že teptali in pripravljali za finalno prireditev v smučarskih skokih. Učiteljica Tamara nam je s svojimi izkušnjami turistične vodičke predstavila najzanimivejše dogodke iz planiške preteklosti, nato pa smo si v Olimpijskem športnem centru – v sobi rekorderjev - ogledali še film o zgodovini smučarskih poletov. Ker je dež še vedno močno padal, smo se z avtobusom odpeljali do hotela Alpina na kosilo in upali, da se nas bo vreme usmililo. Žal iz tega ni bilo nič, zato smo sprejeli pogumno odločitev in se vseeno odpravili na smučišče. Splačalo se je! Čeprav mokri, smo se na koncu zadovoljni v avtobusih preoblekli v suha oblačila in se odpravili domov...
 
Na začetku tretjega dne nas je zjutraj v Preddvoru pričakal nič kaj prijazen in zelo močan veter, ki pa ga na srečo v Kranjski Gori ni bilo. Tako smo se intenzivno vrgli na delo, saj smo bili zaradi izpada prejšnjega dne v manjši zamudi. Po kosilu smo komaj utegnili narediti skupinsko sliko in takoj odvihrali na smučišče.
 
Vztrajnost se nam je izplačala. Četrtek se je začel bistveno bolj prijazno in  pred nami sta bila dva lepa dneva za naše tradicionalne zaključne prireditve. Dopoldne smo se še intenzivno učili in odkrivali nove terene in naprave, z mislimi pa smo bili že pri popoldanski veleslalomski tekmi. Če smo jo lansko leto morali zaradi neugodnih, celo nevarnih okoliščin, odpovedati, je letos potekala zelo tekoče. Nekaj zelenčkov se je sicer pri drugih vratcih ujelo v past postavitelja proge, vendar so se hitro pobrali in na koncu prav vsi zaključili tekmo. Doseženi časi so bili profesionalno izmerjeni, vendar varovani v strogi tajnosti vse do petkovega zaključka tečaja. Poleg brezhibne izvedbe, smo tekmo popestrili še z novo pridobitvijo (prenosnim ozvočenjem), kar je tudi številne navijače spravilo v tekmovalno vzdušje.
 
Letos smo imeli občutek, da je zadnji dan prišel še posebej hitro. Izkoristili smo ga za smučanje in deskanje po terenih, ki jih med tednom še nismo prevozili - predvsem je bila aktualna podkorenska strmina, kjer so bile sredi marca na sporedu tudi tekme za svetovni pokal. Po kosilu smo izvedli še nastop skupin ter našo tradicionalno barvasto kačo vseh tečajnikov od vrha pa do vznožja hriba in na koncu zaploskali vsem staršem, ki so nas v veliki meri prišli bodrit v iztek smučišča. S tem smo zaključili s praktičnim delom letošnjega tečaja.
 
Sledil je tradicionalen uradni zaključek s podelitvijo priznanj na parkirišču ob avtobusih. Zbrane sta nagovorila vodja tečaja Slavko A. Bogataj in predsednik Športnega društva Roman Rogelj, ki je v stilu Juana Antonia Samarancha, nekdanjega predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja, povedal, da je bil letošnji smučarski tečaj spet "najboljši doslej!". Pozdravila sta tudi ravnateljico preddvorske osnovne šole, ki se nam je pridružila zadnji dan in se zahvalila Občini Preddvor ter drugim pokroviteljem za podporo pri izvedbi tečaja. Vsak učitelj je nato namenil nekaj besed vsem navzočim ter podelil priznanja in praktična darila svojim varovancem ter objavil rezultate veleslalomske tekme. V sproščenem vzdušju in zadovoljni, da smo, kljub neugodnim vremenskim razmeram, lahko uspešno zaključili letošnji smučarski tečaj, smo se odpravili v domače kraje - z dobrimi vtisi in mislimi pa že gledamo naprej... Bodrijo nas zadovoljni obrazi otrok in starši, ki s pohvalami niso skoparili.
 
Zima izgublja svojo moč, zato gremo že lahko z belih strmin na ravne zelenice. Mlajše selekcije so čez zimo tekmovale v Zimski ligi, ki je pod okriljem Medobčinske nogometne zveze Gorenjske-Kranj potekala v Šenčurju. Ob tem se lahko pohvalimo, da je bil Žan Bunić najboljši strelec tekmovanja v kategoriji mlajših dečkov U13. Članska ekipa je končala s pripravami na spomladanski del sezone, ki se bo začel zadnji vikend v marcu, za mlajše kategorije pa v začetku aprila. Vabljeni na ogled tako domačih tekem na igrišče Za žago, kot tudi na ostala gostovanja.
 
Začelo pa se je premikati tudi na področju izgradnje športnega parka Voke. Gradbeni odbor, ki ga je v začetku leta ustanovil župan, se je že sestal na prvi seji in sprejel poslovnik ter podal pozitivna mnenja in predloge k obnovi športnih igrišč ter izgradnji obvoznice okrog šole. Pot do začetka del oz. same izvedbe bo seveda še dolga, vendar ne smemo obupati v dobro vseh naših potomcev kot tudi odraslih občanov! Spremljajte nas tudi na www.sd-preddvor.si!
 
Marec 2015
 
Pripravil: Marjan Bogataj

Nazaj na vsebino