03.07.2015 Objavljen članek v občinskem glasilu Viharnik - Junij 2015 - Športno društvo PREDDVOR

Pojdi na vsebino

03.07.2015 Objavljen članek v občinskem glasilu Viharnik - Junij 2015

Aktualno > Objave

ŠPORTNI PARK VOKE KLJUB PROBLEMOM POSTAJA REALNOST
 
Po dolgih 55. letih športnega delovanja, katerega najbolj množično vse to obdobje udejanja ŠD Preddvor, se je končno našla volja in zavedanje, da športni objekti niso le pobožna želja nekaj zanesenjakov ampak dejanska potreba občanov vseh starostnih obdobij. Dolgoletne aktivnosti članov društva in naših podpornikov so dobile formalno obliko in potrditev z županovim imenovanjem Gradbenega odbora za spremljanje aktivnosti v zvezi s pripravo projektne dokumentacije in izgradnjo Športnega parka Voke februarja letos.
 


»Skupinska slika s Srečanja nogometnih generacij NK Preddvor 2015«


Gradbeni odbor, ki je takoj zagnano začel z delom. se je redno sestajal na mesečnih sejah. Določili smo smernice projektantom OPPN-ja, tako da bo gradnja potekala v več fazah. Prva in najpomembnejša bo zajemala izvedbo dostopa, parkirišča, spremljevalnega objekta in nogometno igrišče s tribuno. Optimistično smo si postavili rok v leto 2016. Kmalu pa se je izkazalo, da se bomo morali ukvarjati tudi s stvarmi, ki s športom nimajo dosti zveze, na samo izgradnjo športnega parka pa bi lahko in že vplivajo precej negativno.
 
Ena od ključnih zadev je dostop. Idejno rešitev obvozne enosmerne ceste okrog vrtca in nad šolo, kjer bi bil na zahodnem delu krak ceste do lokacije športnega parka, se nam je zdela zelo primerna. Elegantno bi rešila predvsem prometne zagate vrtca in šole ob jutranjih ter popoldanskih konicah in redne ter občasne avtobusna prevoze. Proti izvedbi so bili tisti, za katere menimo, da bi jim najbolj koristila, to je zaposleni na šoli t.i. Tim za zdravo šolo. Čeprav se nam njihovi argumenti niso zdeli smiselni, smo s konstruktivnim pristopom le našli soglasje vseh deležnikov za alternativno možnost v obliki razširjene dvosmerne ceste na zahodni strani vrtca in šole ter obračališčem za avtobuse na vzhodni strani.
 
Vendar s tem dostopa do športnega parka še nismo rešili. Žal lastniki odločno nasprotujejo prodaji dela zemljišča v izmeri dobrih 30 m2, kjer bi stal most čez potok Suho. Še vedno si prizadevamo, da bi do sporazuma prišlo, saj bodo z izvedbo pridobili tudi lastniki sami. V nasprotnem primeru bomo morali podpreti vse druge legalne, vendar bolj radikalne postopke. Trenutno smo v fazi iskanja alternativnega začasnega dostopa, ki bi se uporabljal samo za potrebe gradnje.
 
Dejavno smo se vključili tudi v aktivnosti za prenovo šolskih športnih površin, ki so resnično dotrajane. Stališče športnega društva je, da se ŠP Voke kot šolske športne površine dopolnjujejo. V dogovoru in s  sodelovanjem s športnimi pedagogi smo pripravili projektno nalogo, ki je osnova za pripravo dokumentacije. Obnovitvena dela se bodo za rokometno igrišče, na katerem se bosta lahko igrala tudi košarka in odbojka, ter atletsko stezo izvedla že te šolske počitnice. Na obstoječem košarkarskem igrišču ob telovadnici bo narejena podlaga za malo nogometno igrišče z umetno travo, za katerega pa predvidevamo, da bo postavljeno spomladi 2016. S to pridobitvijo se bo sezona treniranja nogometa raztegnila čez celo leto, ekipam pa ne bo potrebno več gostovati na Visokem.
 
Ne delamo si utvar in se zavedamo, da lahko problem z dostopom premakne izgradnjo ŠP Voke za več let,  smo pa vztrajni in potrpežljivi. Pričakujemo, da se bo ustrezna rešitev v korist zdajšnjih in bodočih generacij preddvorskih športnikov vendarle čim prej našla, saj so se nam nenadejano pojavili še problemi na obstoječi lokaciji nogometnega igrišča Za žago.
 
Na začetku spomladanske sezone nas je presenetila odločitev vodstva Jelovice, da z zapornico onemogoči dostop do območja nogometnega igrišča, ki ga že ves čas zgledno urejamo in tako omogočamo množično vadbo ter tekmovalni sistem vsem kategorijam nogometnih ekip ŠD Preddvor. Res je, da smo le gostje na tuji zemlji, kljub temu pa ne moremo razumeti, da je naše društvo postalo žrtev lastniških sporov, katerih akterji so pomembni predstavniki športa na državnem nivoju. Po nekajmesečnih prizadevanjih, smo le prišli do dogovora o souporabi ključa za zapornico, kar nam je vendarle omogočilo, sicer precej moteno, izvedbo nogometne sezone 2014/15 in ostalih zaključnih prireditev v mesecu juniju.
 
Članska ekipa je tako letošnjo sezono končala na 5. mestu v drugi skupini enotne gorenjske lige in za sabo pustila večino ekip, s katerimi je lani tekmovala v isti ligi. Odmevna mesta so dosegle tudi mlajše ekipe: mladinci 2. mesto, kadeti 4. mesto, mlajši dečki pa so bili celo prvaki. Ostale mlajše kategorije nastopajo samo na posameznih turnirjih in se pozicije na lestvicah ne beležijo.
 
Letošnji STARI-MLADI, kot tudi imenujemo naše vsakoletno srečanje nogometnih generacij NK Preddvor, smo letos spet organizirali takoj po končanem rednem delu nogometne sezone v soboto 13. junija. Tako smo obeležili tudi 55. obletnico obstoja Športnega društva. Zopet smo se razdelili štiri ekipe razporejene po datumu rojstva. Najstarejši ekipi smo razdelili po sistemu prvi/drugi in s tem pridobili enakovrednost, drugi dve ekipi pa že tradicionalno na stare in mlade, kjer je bila starostna meja po vzoru iz preteklosti spet postavljena na 27 let. Velja omeniti, da so letos obe mlajši ekipi sestavljali večinoma trenutno aktivni igralci NK Preddvor, mlajšo pa so dopolnjevali tudi kadeti in mladinci, ki počasi že prehajajo med člane. Tekmi sta bili zelo zanimivi in enakovredni. V prvi tekmi so bili boljši modri z 2:1, drugo pa je po rezultatu dokaj gladko dobila starejša ekipa s 3:0. Po končani nogometni predstavi je sledila pogostitev udeležencev in dobro razpoloženo druženje. Veseli nas, da smo v svoji sredi spet lahko pozdravili člane prve nogometne ekipe iz leta 1960: Janeza Lukanca, Marjana Andoljška, Petra Polajnarja in Andreja Nunarja. Letošnji dogodek, ki povezuje vse nogometne generacije je tako kot vedno potekal v zelo prijetnem vzdušju.
 
V počastitev Dneva državnosti smo organizirali Prvenstvo Občine Preddvor v malem nogometu, eno največjih športnih prireditev v Občini Preddvor. Tokrat smo ponovili rekordno število udeleženih ekip, to je kar 13. Pohvaliti je potrebno močno voljo mladih Belanov in Mačanov, ki so zbrali pogum in se zoperstavili precej starejšim in izkušenejšim kolegom. Razdelili smo se v štiri skupine iz katerih so najboljše napredovale v četrtfinale, oba udeleženca finala pa so določili kazenski streli, v katerih so bili od mlajšega Preddvora boljši predstavniki ekipe RAPA, od Pizzerije Urše pa presenečenje letošnjega prvenstva igralci KOKRE. Le ti pa so v finalu morali priznati premoč izkušenejših in tako je zmagovalka turnirja, po dolgih sušnih letih, postala RAPA, katere okostje predstavljajo igralci preddvorske članske ekipe. Čestitamo! Ugotavljamo, da ta dogodek vsako leto privabi vse več igralcev in gledalcev, ter da je zelo priljubljen, saj se o njem govori že preko celega leta.
 
Dogodka, ki ju še podpiramo in pomagamo izpeljati med že začetimi počitnicami in dopusti, sta še Nogometni kamp D7 na čelu s trenerjem mlajših kategorij Davidom Golobom in seveda Oratorij Preddvor, ki mu za lažjo izvedbo omogočimo uporabo nogometnega igrišča in objektov ob njem. Več o tem pa v naslednjem občinskem glasilu in na naši spletni strani www.sd-preddvor.si!
 
Junij 2015, Pripravila: Marjan in Slavko A. Bogataj

Nazaj na vsebino