23.09.2016 Objavljen članek v občinskem glasilu Viharnik - September 2016 - Športno društvo PREDDVOR

Pojdi na vsebino

23.09.2016 Objavljen članek v občinskem glasilu Viharnik - September 2016

Aktualno > Objave

 
ZAČETEK NOVE NOGOMETNE SEZONE IN UPORABE OBNOVLJENIH ŠOLSKIH ŠPORTNIH OBJEKTOV

Še vedno smo pod vtisom prenovljenih šolskih športnih površin, ki so bila uradno odprta 1. junija letošnjega leta. Ne samo športniki ampak tudi velika večina ostalih občanov je nad novo pridobitvijo navdušena.

Skupaj z vodstvom šole in občine pa smo bili vendarle pred dilemo, kako se bodo igrišča uporabljala v času poletnih počitnic. Kot društvo smo zagovarjali odprt pristop, kar pomeni, da so igrišča namenjena vsem, ki se na njih obnašajo primerno. Uporabniki se morajo najprej zavedati odnosa do skupnega dobrega in:
  • izvajati aktivnosti v skladu s pravili      športne panoge,
  • uporabljati ustrezno športno opremo,
  • poskrbeti za red in čistočo,
  • tajništvu šole (04 275 07 10) takoj sporočiti morebitno škodo, ne glede na to, kdaj je le-ta nastala in kdaj so jo opazili.
Prednost imata seveda izvajanje pouka športa osnovne šole in organizirana športna vadba, preostali termini pa so na voljo prostočasni športno-rekreativni dejavnosti.

Ko smo torej konec julija, še sredi šolskih počitnic, začenjali bazične priprave na novo nogometno sezono, smo se kar z negotovostjo odpravili na obnovljene športne objekte, saj so nas skeptiki strašili o veliki verjetnosti vandalizma in povzročanja škode na novih pridobitvah, če bodo le ta javno dostopna. Pomisleki so se razblinili že na prvem treningu, saj smo dobili igrišča in vso okolico izredno lepo urejeno in celota je dajala vtis, kot da smo mi prvi uporabniki po obnovitvi in ne, da se je skupna in splošna uporaba športnih površin s primopredajo začela že konec maja.

Še bolj nas je razveselila uporabnost prav vseh površin, saj smo lahko izvedli vsa testiranja in  programe kondicijskih treningov, ki sta jih pripravila glavni in kondicijski trener z uporabo nove atletske steze s tartansko podlago. Organizirano smo preizkusili tudi vsa igrišča, tako kombinirano košarkarsko/rokometno, najbolj pa največjo pridobitev za nas, nogometno igrišče z umetno travo, ki je nedvomno velika pridobitev tako za občino in šolo kot tudi za naš nogometni podmladek.

Že pri projektiranju smo se zavzemali za razsvetljavo igrišč, ki je trenutno izvedena v obsegu, kot so ga omogočala finančna sredstva (stikalna omarica, inštalacije in temelji za stebre). Za končno uporabnost sodelujemo z občino pri postavitvi stebrov z energetsko varčnimi reflektorji vsaj na nogometnem igrišču z umetno travo, s čimer se bo podaljšal čas vadbe in treningov v jesenskem in zimskem obdobju.

Če smo torej lahko zadovoljni glede prej opisanega, je pred projektom izgradnje športnega parka Voke kar nekaj skrb vzbujajočih stvari. Omenimo naj dve. Prva je nepripravljenost odprodaje dela zasebnega zemljišča za izgradnjo dostopne ceste v Voke, kar se nam zdi, glede na relativno majhno površino in pripravljenost Občine na dogovor, povsem nerazumljivo. V primeru, da do dogovora v kratkem času ne bo prišlo, v društvu zagovarjamo izvedbo postopka razlastitve. Druga težava je v tem, da mora Občina odkupiti sosednjo parcelo, ki je v cerkveni lasti. Po dosedanjih razgovorih na obeh straneh sicer obstaja pripravljenost za pogajanja in dogovor, zato smo kljub vsemu realistično optimistični. Odprtje Športnega parka Voke načrtujemo v letu 2020, ko bo društvo praznovalo 60 let.

V tekmovalno leto 2016/17 so prvi aktivno vstopili člani, ki so zadnjo avgustovsko soboto pričeli s tekmovanjem v enotni Gorenjski ligi, v kateri nastopa 14 ekip. Po dveh porazih so najprej v Britofu zmagali na pokalni tekmi, nato pa v tretjem krogu prvo zmago dosegli tudi v prvenstvu – doma so bili boljši od gostov iz Železnikov. Pri mlajših selekcijah, kjer sta bila tudi že odigrana prva dva prvenstvena kroga, sodelujemo s ŠD Visoko, tako da mladinci in kadeti trenirajo in igrajo svoje domače tekme na Visokem, starejši in mlajši dečki ter starejši in mlajši cicibani pa na igrišču Za žago v Preddvoru. Z novim šolskim letom smo že začeli tudi z aktivnostmi v okviru nogometnega krožka za učence prve triade, z veseljem pa smo se odzvali tudi pobudo za izvajanje programa »Nogometni vrtci«, v okviru katerega se bodo lahko predšolski otroci, stari vsaj pet let, na igriv način seznanili s prvimi nogometnimi koraki. Gre za nov projekt Nogometne zveze Slovenije, ki je skupaj z Medobčinsko nogometno zvezo Gorenjske-Kranj, k sodelovanju povabila tudi vrtec Storžek in ŠD Preddvor.

Junija smo izvedli tudi vse naše tradicionalne prireditve. Tako se je v soboto 11.6. tudi uradno zaključila nogometna sezona 2015/16. Kot je že postalo tradicionalno, takrat zberemo vse mlajše kategorije igralcev skupaj s svojimi sorodniki in prijatelji na igrišču Za žago v Preddvoru še na formalnem zaključku s piknikom. Tokrat smo se zbrali že dopoldne, ko je selekcija U13 odigrala še zadnjo prvenstveno tekmo. Potem so se igralci porazdelili na kategorije in začeli z že vpeljanim igralnim/tekmovalnim programom, ki so ga vodili glavni trenerji mlajših kategorij David Golob, Luka Perne in trener vratarjev Slavko A. Bogataj. Uradni del zaključka je vodil predsednik ŠD Preddvor Roman Rogelj, vsi udeleženci pa so ob zaključku prejeli še priložnostno darilo.

Letošnji STARI-MLADI, kot tudi radi poimenujemo naše vsakoletno srečanje nogometnih generacij NK Preddvor, smo letos organizirali teden dni po končanem rednem delu nogometne sezone. Vreme nam je tokrat šlo na roko, tako da smo lahko v miru pripravili igrišče in kljub vsakodnevnim ploham je bila prav sobota tista najbolj vremensko stabilna in niti ne preveč vroča. Po končani nogometni predstavi je sledila pogostitev udeležencev in veselo druženje ob glasbi. Najbolj smo veseli, da smo v svoji sredi spet lahko pozdravili člane prvih preddvorskih ekip izpred dobrih petdesetih let, ki nas na tem srečanju redno obiskujejo: Janeza Lukanca, Marjana Andoljška in Andreja Nunarja. Letošnji dogodek, ki povezuje nogometne generacije je zopet potekal v zelo prijetnem vzdušju.

V počastitev Dneva državnosti smo spet organizirali Prvenstvo Občine Preddvor v malem nogometu, eno največjih tradicionalnih športnih prireditev v Občini Preddvor. Tokrat se je prijavilo 11 ekip, ki smo jih v petkovem žrebu razdelili v štiri skupine iz katerih so najboljše direktno napredovale v četrtfinale, ostale pa so se pomerile še v repesažu za popolnitev prostih mest. Letos so predstavniki ekipe RAPA rutinirano odigrali vse tekme in čeprav je v finalu Pizzerija Urša prva povedla, se niso pustili zmesti in tekmo na koncu dobili z rezultatom 3:1. Zmagovalka turnirja je tako obranila naslov prvaka, njeno okostje pa večinoma predstavljajo igralci preddvorske članske ekipe in pa še legendarni Aleš Čeh (bivši kapetan zlate generacije slovenske nogometne reprezentance in danes pomočnik selektorja Katanca) ter letos tudi Dušan Kosič (bivši trener NK Olimpije in danes selektor reprezentanc U15 in U16). Drugo mesto je pripadlo ekipi Pizzerija URŠA, tretje pa so si po streljanju kazenskih strelov prislužili novinci na prvenstvu Šenčurski kadeti. Najboljši vratar je postal Bor Snedec, igralec turnirja Mirzet Kokić, strelec pa Urban Krč. ČESTITAMO! Ugotavljamo, da ta dogodek vsako leto privabi vse več igralcev in gledalcev, ter da je tako zelo priljubljen, da se o naslednjem letu govori že takoj po končanem prvenstvu.
 


Eden od dogodkov, ki se je v preteklih letih zelo dobro prijel, je tudi julijski poletni nogometni kamp D7 pod vodstvom našega trenerja Davida Goloba. Imel je vse elemente dobrega kampa: cel teden veliko treniranja in nogometne igre, vmes pa še pohod na Sv. Jakoba, izlet s plavanjem in zabavo na Vrbskem jezeru, orientacijsko tekmovanje ter spanje pod milim nebom v šotorih na nogometnem igrišču Za žago. Zadnji dan pa je sledil še zaključek s podelitvijo priznanj otrokom, piknik in zaključna zabava…

Vsem skupaj se zahvaljujemo za vso dosedanjo in prihodnjo podporo in vas vabimo na ogled prvenstvenih in pokalnih tekem vseh kategorij v jesenskem delu sezone, ki bo trajala vse do začetka novembra. Več o tem in drugem delovanju Športnega društva Preddvor pa na naši spletni strani www.sd-preddvor.si!

September 2016, Pripravili: Roman Rogelj, Marjan in Slavko A. Bogataj

Nazaj na vsebino