30.09.2014 Objavljen članek v občinskem glasilu Viharnik - September 2014 - Športno društvo PREDDVOR

Pojdi na vsebino

30.09.2014 Objavljen članek v občinskem glasilu Viharnik - September 2014

Aktualno > Objave

Slovenke z Niko in Evelino napredovale v elitni del nogometnih kvalifikacij za EURO 2015


V nogometu ima čedalje vidnejšo vlogo tudi nežnejši spol. Slovenska ženska reprezentanca do 19 let bo aprila prihodnje leto sodelovala v elitnem delu kvalifikacij za Euro 2015. To so si igralke pod taktirko selektorice Petre Mikeln priborile z zmago proti Estoniji (4:2).

Za nas je to še toliko bolj razveseljivo, ker v ekipi igrata tudi dve dekleti iz domačega okolja, ki sta bili v preteklosti tudi del našega mladinskega pogona. To sta Nika Lombar iz Preddvora in Evelina Kos iz Potoč, obe pa igrata vidno vlogo v reprezentančnih vrstah. Za ta zgodovinski uspeh jima v imenu Športnega društva Preddvor iskreno čestitamo, prav tako staršem in vsem spremljevalcem, ki naša dekleta podpirajo na njihovi nogometni in hkrati življenjski poti! Veliko uspehov in športne sreče še naprej...

Ena od prioritetnih dejavnosti Športnega društva Preddvor je tudi pridobivanje osnovnih pogojev za delovanje vseh članov in domačih ekip na področju športa v Preddvoru. Če smo se aprila veselili dneva, ko je iz naših pip Za žago pritekla topla voda, smo še pred začetkom nove sezone konec avgusta poskrbeli za skladnost nogometnega igrišča z zahtevami pravilnika o nastopanju v gorenjskih nogometnih ligah s tem, da smo ga ogradili z lično ograjo.

Novo sezono smo v članski konkurenci zaradi reorganizacije nogometnega tekmovanja začeli v enotni Gorenjski ligi, ki je združila nekdanjo prvo in drugo gorenjsko ligo. Ta pogojuje tudi ograjo ob igrišču, ki fizično loči igralno površino od ostalih dogajanj ob njem. Odločili smo se za leseno ograjo s hrastovimi stebri, ki naj bi zdržala vsaj deset let in hkrati občutno ne posega v skladnost z okolico igrišča Za žago. Prvi odzivi gledalcev in tudi nasprotnih ekip so odlični in kot kaže je investicija povsem dosegla svoj namen. Tako smo novo sezono začeli spet polni optimizma tudi z vsemi mlajšimi ekipami Preddvor-Visoko z izjemo kategorije U15.

Za pridobitev tople vode smo se prav tako pripravljali že več kot pet let. Leta 2008 smo uredili črpalko in po ceveh ob garderobah je prvič pritekla tekoča voda. Naslednje leto smo postavili pipo in prvi tuš, kjer se je dalo vsaj za silo umiti, s tem pa je bilo tudi omogočeno zalivanje nogometnega igrišča in tako dvig kvalitete travnate površine. V letu 2012 smo postavili montažni sanitarni prostor z dvema pipama in petimi tuši, sedaj pa smo končno dočakali tudi toplo vodo. To nam je z donacijo plinske peči in zalogovnika omogočilo podjetje ELTRON iz Kranja, katerega lastniki izhajajo z Zgornje Bele in so bili v preteklosti tudi aktivni igralci NK Preddvor. Montažo je izvedel inštalater Miha Rozman z Brega in tisto aprilsko soboto je bil za
nas res velik praznik.

Kot kaže je gradnja primarnega voda kanalizacije mimo nogometnega igrišča za vse skupaj dokaj uspešno zaključila. Z opravljenimi deli smo v glavnem zadovoljni, pričakujemo pa, da bosta izvajalec in investitor poskrbela tudi za zaključna dela na dovozni poti in parkirišču, kjer so še ostale vidne posledice uporabe težke mehanizacije in posega v prostor. Kot kaže je tudi zgodba o previsoki izgradnji črpališča zaključena, čeprav je sedaj meteorna voda, ki bi morala odtekati v Kokro, speljana nazaj pred garderobne prostore in proti igrišču.

V Mercatorjevem projektu "Podpirati nogometna društva je svetovno!", kjer smo se potegovali za donacijo v višini 3000€, sicer nismo uspeli, vendar pa smo zasedli zelo dobro tretje mesto, kar kaže na to, da imamo dober ugled in se ob tem vsem podpornikom lepo zahvaljujemo! Pripravljamo pa se že za novo akcijo. Aprila smo od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prejeli ODLOČBO št. 6717-23/2014/7 (08-09) z dne 2.4.2014 s katero se našemu Športnemu društvu Preddvor, za nedoločen čas podeljuje status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa. Za pridobitev tega statusa smo se pripravljali že dalj časa in ga v letošnjem letu dokončno pridobili. Nekaj od pomembnejših stvari, ki jih takšen status omogoča, je možnost za brezplačni najem prostorov v lasti občine Preddvor in uvrstitev na seznam upravičencev do donacij iz naslova dohodnine za prihodnja leta. To lahko v prihodnosti pomeni tudi pomemben vir dohodka za izboljšanje pogojev delovanja društva. Vabljeni torej, da nas do konca leta tudi v tem podprete z izpolnjeno izjavo o namenitvi dela dohodnine za donacije, ki ga bomo objavili tudi na naši spletni strani www.sd-preddvor.si.

Glede na izide lokalnih volitev pa se obračamo tudi na ponovno izvoljenega župana in bodoče občinske svetnike, da se že v začetku mandata opredelijo tudi o konkretni strategiji razvoja športa v Občini Preddvor in seveda o izgradnji športnega parka z novim nogometnim igriščem, kar se je v preteklosti vse prevečkrat izrabljalo in prehitro pozabljalo…

September 2014

Pripravil: Marjan Bogataj, Foto: arhiv društva in SNSPORTAL.SI

Nazaj na vsebino